Welkomsttekst
Welkom op mijn weblog.

Leuk dat je er bent. Ik zal je o.a. vertellen hoe het met mijn hobby fotografie, met mijn vrijwilligerswerk en eventuele updates van mijn websites gaat. 'k Hoop dat je vaak langs komt en dat je het naar je zin hebt hier.  

Neem ook eens een kijkje op mijn websites van mijn fotografie en Rusland:
 

Groetjes en veel liefs,
Wendy
 
Kalender
Mei 2019
Zo Ma Di Wo Do Vr Za
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
E-mail alert
Bezoekers
Op dit moment is er 1 bezoeker ;
en 1 gast bezoeker .
Foto album
Mijn laatste reacties
Amsterdam Museum
Ik heb weer een recensie af voor de stadspas Amsterdam. Dit keer was ik naar het Amsterdam Museum in de Kalverstraat 92 te Amsterdam. Voor de mensen, die graag op taalfouten letten. Er kunnen nog taalfouten in zitten.

Het Amsterdam Museum
Pas sinds 1975 zit het Amsterdam Museum waar het nu zit, namelijk in de Kalverstraat en de meeste mensen kennen het als het voormalig Amsterdams Burgerweeshuis. Het Burgerweeshuis zat hier vanaf 1578 tot ongeveer 1960. Hiervoor was het in de middeleeuwen de Sint-Luciënklooster. Voordat het de huidige naam had werd het altijd het Amsterdams Historisch Museum genoemd en werd in 2011, na een grondige verbouwing, veranderd.

Nu een paar jaar later, na de verbouwing, ging ik, ook na jaren weer, het museum weer bezoeken. Ik ben daar toen nog met school geweest en dat is al enige tijd geleden. Dus ik ben erg benieuwd hoe het is. Ook ben ik benieuwd naar de huidige tentoonstelling.
Dat Amsterdam bijvoorbeeld in de Gouden Eeuw al een Wereldstad was is volgens mij wel bekend. Natuurlijk is het de stad van Rembrandt, Verenigd Oost-Indisch Compagnie, Ajax en Johan Cruijf. Maar ook de stad met de vele Coffeeshops, de wiet en de wallen. Ook is het mijn stad. Ik ben er niet alleen geboren, maar ook getogen. Kortom, een trotse Amsterdammer.
Met de vaste tentoonstelling ‘Amsterdam DNA’ ga je op eigenwijze manier, in een uur tijd, door de geschiedenis van de stad en leer je niet alleen de stad beter kennen, maar ook de bewoners ervan. Het beeld en geluid is echt heel mooi en leuk gedaan.

De tijdelijke tentoonstelling ‘Transmission’ gaat over de transgender Miep en ze neemt je mee in haar verhaal met o.a. een fototentoonstelling en diverse voorwerpen. Ik vind het helemaal geweldig dat deze mevrouw een podium krijgt om haar verhaal te kunnen vertellen en dat er naar aanleiding van deze tentoonstelling meer erkenning komt voor deze groep mensen. Ook moeten ze natuurlijk geaccepteerd moeten worden. Waar kan dat beter dan in Amsterdam? Helaas is deze tentoonstelling nog maar t./m. 13 maart 2016. Hierna komt natuurlijk weer een mooie typsch Amsterdamse tentoonstelling ‘Made in Amsterdam’ en is van 11 maart t./m. 31 juli 2016.
Jammer dat je door een tentoonstelling-wisseling ruim de helft van het gebouw niet te zien was en ook de regentenkamer niet. Hopelijk tijdens de nieuwe tijdelijke tentoonstelling dat het wel weer te zien valt.

Foto's zijn te zien op www.fotografiewhekman.webklik.nl.
Interview Rode Kruis met Federico Beccia
Eerder in februari had ik voor de Stadspas Amsterdam een interview bij het Rode Kruis in de Valkenburgerstraat met Federico Beccia. Dit is het orgineel. Er zullen dus nog, voor de mensen die op taalfouten en dergelijke letten, taalfouten in zitten. Het interview zal binnenkort bij de Stadspas online gepubliceerd worden.

Interview Federico Beccia
Op woensdag 3 februari 2016 had ik een interview met Federico bij het Rode Kruis in de Valkenburgerstraat. Hij is projectleider EHBO-cursussen voor particulieren bij het Rode Kruis in Amsterdam. Dit houdt in dat hij de EHBO-curcsussen coördineert, waar particulieren voor inschrijven.
Ik vroeg onder andere aan Federico wat de meest voorkomende ongelukken in en om het huis waren en wat kan je het beste doen om het te voorkomen. Federico antwoordde erop dat het toch het vallen van een trapje of eerste graads brandwonden van bijvoorbeeld hete thee zijn en adviseerde om bijvoorbeeld geen stoel of trapje op een tafel te zetten en er dan op te gaan klimmen, want ongeluk zit in een klein hoekje. En bijvoorveeld bij een brandwond om meteen te gaan koelen met lauwwarm water en vooral geen koud te gebruiken. Het water moet ook blijven stromen in verband met het coolproces. Dit is, omdat je dan het hele brandwond coolt. Als je met alleen koud water coolt, dan cool je alleen de bovenste laag van de brandwond en dat is niet wat we willen.
Het is belangrijk dat je Eerste Hulp goed kan toepassen, omdat de meeste mensen niet weten wat ze moeten doen. Dat is wel jammer! Hoe meer mensen weten hoe je EHBO moet toepassen hoe beter het is voor iedereen. Je helpt al om bijvoorbeeld het alarmnummer te bellen. Federico adviseerd wel; “Doe niet te veel als je niet precies weet wat je moet doen. Laat dat dan aan de proffessionals over. Bellen is op dat moment al meer dan gegoeg en blijf bij het slachtoffer totdat de ambulance er is. Dat is voor alle partijen wel zo fijn.”

De maandaanbieding in maart 2016 biedt je de gelegenheid om voor € 5,00 een EHBO-cursus van vier uur te volgen. In alle stadsdelen is een cursus en biedt plaats aan 14 personen per stadsdeel. In deze vier uur krijg je de zeven meest voorkomende ongelukken, die in en om het huis voor komen en wat je moet doen om Eerste Hulp te verlenen. Het is niet alleen belangrijk, maar ook fijn als er iemand in de buurt is die weet wat hij moet doen. Zeker als je vaak kinderen en ouderen om je heen hebt.

EHBO-app
Er is ook een handige EHBO-app gratis te verkrijgen in de app-store. In deze app vind je handige tips voor Eerste Hulp voor in en om het huis. Deze app is ook handig als er onderweg iets gebeurd. Deze app is erg overzichtelijk en duidelijk.
Het Rembrandthuis
Van de week was ik het Rembrandthuis in Amsterdam voor de Stadspas Amsterdam.  Hierbij mijn verslag/recensie. Foto's zijn natuurlijk weer te vinden op www.fotografiewhekman.webklik.nl.

Het Rembrandthuis
 
In het voormalig woonhuis van één van de beroemde schilders, Rembrandt Harmenszoon van Rijn, is Museum ‘Het Rembrandthuis’ gevestigd. Tussen 1639 en 1658 heeft Rembrandt hier gewoond, gewerkt en geleefd. Het pand is pas in 1911 een museum en ook in dat jaar werd het door Koningin Wilhelmina en prins Hendrik geopend en het koninklijkpaar waren ook meteen de eerste bezoekers van het museum.
 
Er zijn elke dag demostraties over het etstechniek en de verfvoorbereiding en deze zijn gratis bij te wonen en worden tussen 10.15 en 17.10 uur gehouden. Ook zijn er dagelijks workshops van 11.30 – 17.00 uur in het voormalig leerlingenatelier. Je kan dan onder leiding van een museumdocent een eigen ets of prent maken op een etspers en je kan dan je eigen ets of prent mee naar huis meenemen. Hoe leuk is dat?
 
Op 24 januari 2016 was ik in het museum heb de  tentoonstelling ‘Een rijke traditie’ bekeken. Het was helaas  wel de laatste dag van deze tentoonstelling. Deze tentoonstelling ging over de ontwikkeling van de prentkunst in Nederland van de zestiende en zeventiende eeuw. Natuurlijk had Rembrandt daar een rol in gespeeld.
 
De volgende tentoonstelling staat op het punt om een start te maken. Het is de tentoonstelling ‘Rembrandts naakte waarheid’. Deze loopt van 12 februari t./m. 16 mei 2016. Deze tentoonstelling gaat over het tekenen met, hoe kan het ook anders, naaktmodellen in de tijd van Rembrandt. Meer informatie over ‘Rembrandts naakte waardheid’ vind je op www.rembrandtshuis.nl.
 
Het huis vond ik super leuk en erg intressant. Het was metname zo intressant, omdat je dan een goed beeld krijg hoe iemand in de zeventiende eeuw gewerkt, gewoond en geleefd heeft. De tentoonstelling ‘Een rijke traditie’ was ook erg intressant. Je krijgt helemaal een beter beeld als je ook de demostratie over het etsen heb bijgewoond.
 
Wendy
Het Allard Pierson Museum
Op donderdag 21 januari 2016 bij het Allard Pierson Museum geweest. Het was erg intressant. Foto's worden binnenkort op www.fotografiewhekman.weblog.nl geplaatst.

Het Allard Pierson Museum
 
Het, voor mij onbekende, Allard Pierson Museum is gevestigd aan de Oude Turfmarkt 127. Het oorspronkelijk gebouwd als hoofdkantoor van de Nederlandse Bank, die nu is gevestigd aan het Frederiksplein. Ik kom er vaak genoeg langs om te weten waar het museum zich bevindt, maar had het nooit bezocht. Tot op 21 januari 2016.
 
Dit museum is een archeologisch museum en is onderdeel van de UvA en is vernoemd naar de eerste hoogleraar archeologie van deze universiteit, Allard Pierson. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er veel te zien valt wat er bij de  archeologische opgravingen is gevonden en dat dat tentoongeseld is.
 
De tentoonstelling ‘Sicilië en de zee’, die tot en met 17 april 2016 te zien is, gaat dan ook over onderwaterarcheologie. Diverse vondsten uit scheepswrakken, die rond Sicilië zijn gevonden en vertellen het verhaal over handel, cultuur en beschaving. Het illustreert dan ook een periode van 2500 jaar van Myceners & Feniciers tot aan Michiel Harmenszoon de Ruyter en het eindigt met de zeeslag bij Agosta (Frankrijk). Deze zeeslag vond op 22 april 1676 plaats en Michiel de Ruyter raakte hier dodelijk gewond. Deze tentoonstelling laat ook zien dat het onderwateropgravingen heel anders gebeurt, dan dat het op land gebeurt. Er wordt bij deze opgravingen meer bronzen objecten gevonden. Dit is, omdat bij opgravingen op land de bronzen objecten vaak omgesmolten worden.
 
Ik was nog nooit in het museum geweest en ben hier geheel blanco in gegaan, maar had wel het idee dat het klein was. Dit was gelukkig niet zo. De tentoonstelling ‘Sicilië en de zee’was zeer intressant en de moeite waard en is te zien tot en met 17 april 2016. Er was nog een tentoonstelling en deze heet ‘Op zoek naar Van Santen en de kleuren van de Gouden Eeuw’. Dit is een tentoonstelling over diverse boeken met mooie drukboekkunst met prenten en kaarten die met de hand zijn gemaakt. Dit was ook zeer intressant om te bezoeken, maar is nog maar tot en met 31 januari 2016 te zien.
Het Scheepvaartmuseum Amsterdam
Hierbij mijn vijfde recensie voor de Stadspas Amsterdam en dit keer gaat het over het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Er kunnen spelfouten in zitten, maar hopelijk lezen daar overheen.  De recensie is helaas nog niet te lezen op de website van de Stadpas.

Het Scheepvaartmuseum
 
Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in het voormalige ’s Lands Zeemagazijn van de VOC. In de Gouden Eeuw werden hier niet alleen goederen opgeslagen voor de schepen, maar werden er ook VOC-schepen gebouwd.
 
Het uit de zeventiende eeuws gebouw is door Daniël Stalpeart als pakhuis ontworpen en is pas sinds 1973 een museum. Hier kun je vele objecten en schilderijen bezichtigen, die betrekking hebben met de scheepvaart. Ook vindt je ook de Koningssloep, die recent gerestaureerd is, en ligt in het museum i.p.v. buiten aan de steiger. Wel aan de steiger vindt je de replica van de VOC-schip ‘Amsterdam’. Dit schip is tussen 1985 en 1990 gebouwd door vele vrijwilligers en is een bezoekje waard. Het authentieke stoomschip Christiaan Brunings ligt ook aan de steiger gemeerd, deze was oorspronkelijk gebouwd als ijbreker. Helaas kan je de Christiaan Brunings niet bezoeken.
 
Tussen 2007 en 2011 was er een groot renovatie in en om het museum. Dit moest gebeuren, omdat de meer bezoekers naar het museum komen. Er was dus behoefte aan o.a. grotere zalen. Bij deze renovatie werd er ook een glazen overkaping over de binnenplaats geplaatst. Als je naar boven kijkt op de binnenplaats, dan lijkt het net alsof je naar een landkaart kijkt met kompaslijnen erop. Zelf moest ik er even aan wennen, maar het went.
 
De replica van de VOC-schip is ook de moeite waard. Let wel op dat je niet overal rechtop kan staan.Waan je even in het jaar 1748 en neem op het schip een kijkje. Een tip: Je moet wel goed te been zijn als je het schip op wil.
 
Wat ik wel erg jammer vond is dat ik heel weinig van Michiel Adrieszoon de Ruyter zag in het museum. Het is tenslotte één van de grootste zeehelden, die Nederland rijk is.
 
Let op: Er zijn dit jaar drie periodes waar je geen toegang hebt tot het museum. Dit is i.v.m. de EU-Voorzittersschap van Nederland. Kijk op de website van het museum over welke drie periodes het gaat. 

Foto's heb ik ook gemaakt en deze vindt je op www.fotografiewhekman.webklik.nl
 
Spaanse Meesters in de Hermitage
Op een mooi plekje aan de Amstel  in onze stad is de dependance van de Hermitage, bekend uit Sint – Petersburg, gevestigd en hier is op het moment de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters’. Het klinkt misschien gek, maar het is de 1ste keer dat er een grootte collectie van de  Spaanse kunst in Nederland is. Er zijn diverse topstukken te zien van o.a. El Greco, Gaya, Velázquez en Picasso. Het zijn niet alleen schilderijen te bezichtigen, maar ook etsen en diverse kunstobjecten. Samen toont het de glorie van de Spaanse kunst. Oftewel de Hermitage eert de Spaanse schilders en hun Gouden Eeuw.
 
De collectie bestaat uit 160 schilderijen uit de Spaanse gouden eeuw en dan specifiek vanaf de tweede helft van de zestiende tot eind zeventiende eeuw. Daarvan zijn er nu maar liefst 40 in ons land t./m. 29 mei 2016. Zelf heb ik de tentoonstelling bezocht op woensdag 6 januari 2016.
 
Misschien een leuk feitje is dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bij de opening van de tentoonstelling op vrijdag 27 november 2015 bijgewoond heeft en als eerste de tentoonstelling heeft gezien.
 
Er hangen schilderijen en kunstobjecten bij, waar ik me niet in kan vinden en niet mooi vindt. Om heel eerlijk te zijn wordt ik van een aantal schilderijen er triest van als ik er naar kijk. Er hangen ook schilderijen, waar ik me wel mee kan indentificeren en waar ik wel blij van wordt. Deze zijn van de hand van José Villegas. Hij laat het leven van de Spanjolen zien. 


Wendy
Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Op 30 december 2015 ben ik naar Museum Ons’ Lieve Heer op Solder te Amsterdam geweest. Deze schuilkerk, ookwel huiskerk genoemd, is t./m. 1887 gebruikt als kerk en vanaf 1888 is het een museum. Het was in de 17de en 18de eeuw officeel verboden om katholieke vieringen te organiseren. Dit, omdat de Protesanten de macht hadden vanaf 1578. Dus je moest als Katholiek zijnde naar een schuilkerk. De protestanten wisten dit wel en gedoogde dit ook. Er waren op meerdere plekken in Amsterdam schuilkerken gebouwd, waar Ons’ Lieve Heer op Solder er één van is. Ons’ Lieve Heer op Solder zit op de 3de verdieping en deels achter het woonhuis op de Oudezijds Voorburgwal 40. Zo lijkt het net of het een gewone 17de eeuws woonhuis is. Er zijn niet veel schuilkerken bewaard gebleven, maar we kunnen gelukkig vandaag de dag genieten van dit museum.
 
Op 22 september 2015 was er een heropening door Koningin Maxima. Dit i.v.m. een nieuwe entree-gebouw op Oudezijds Voorburgwal 38. Het museum moest zich uitbereiden i.v.m. de vele bezoekers, die per jaar ze over de vloer krijgen. Zo’n 10 jaar geleden kwam er rond de vijftigduizend bezoekers. Dat is nu zo’n tienduizend bezoekers. Er is nu o.a. een winkel en een café bij gekomen. Het is erg mooi geworden, maar wel erg wit.
 
Sinds 1952 vinden er weer missen plaats in de Ons’ Lieve Heer op Solder en is geïnspireerd door de kunsternaarsmissen in Parijs. Het is een ‘subparochie’ met een eigen pastoor en vanuit deze traditie is er elke maand, op de eerste zondag, een ochtendmis. De toegang is voor de kerkgangers gratis en aanmelden doe je dan ook, op de dag zelf, bij de kassa. De eerst volgende mis is op zondag 7 februari 2016 van 11.00 – 13.00 uur. De maximaal aantal deelnemers is 80 personen. Kijk op www.opsolder.nl voor de andere data’s.

Wil je de foto's zien? Ga dan naar www.fotografiewhekman.webklik.nl.
Amsterdam Light Festival 2015 - 2016
Hier weer een reciensie, die ik voor de Amsterdamse Stadspas heb geschreven.

Light Festival 2015 – 2016
 
Dit jaar is er alweer het Light Festival met als thema “Friendship” (Vriendschap). En wat is er nou mooier dan tijdens de donkere dagen een beetje licht in de duisternis op de Amsterdamse Grachten te hebben met deze mooie kunstwerken. Het is pas de 4de editie.
 
Je kan tijdens dit festival meevaren met diverse rederijen (CANAL, Lovers, Bleu Boat Company en Kooij) , deze vaarroute is genaamd; ‘Water Colours’, of je kan ook een wandeling maken, deze wandeling heet; ‘Illuminade’ (± 90 minuten). De opstapplaatsen van de vaarroute zijn t.o. Centraal Station en de wandeling begint aan de Amstel 1.
 
De vaarroute ‘Water Colours’ ga je vanaf Centraal Station, door de Oosterdok, over de Nieuwe Herengracht, Amstel en Herengracht terug naar Centraal Station. De wandelroute is in de historische Amsterdamse Plantagebuurt. Het is raadzaam om bij de wandeling het programmaboekje aan te schaffen en bij je te hebben. Hierin wordt veel over de kunstwerken uitgelicht en de wandelroute staat erook in. Het is een leuke naslagwerk. Het boekje is verkrijgbaar bij de Kiosk van het festival en staat naast het gebouw van het Nationaal Ballet/Stadhuis.
 
Ik ben mee geweest met een van de rederijen, namelijk met Rederij Kooij, oftewel ik heb de Water Colours gedaan en het was echt super leuk. Het is een cruise van ongeveer 75 minuten en het voert je langs de verlichte kunstwerken. Beginpunt van Rederij Kooij is op het Rokin t.o. nummer 125, maar is tevens ook het eindpunt van deze rederij. Bij dit punt staat het kunstwerk ‘The Guardian Angel’ waar je deel kan uitmaken, dus wees voor een keer een (b)engel en maak een foto.
 
Let op als je naar dit festival gaat. De wandelroute is t./m. 3 januri 2016 en de vaarroute is t./.m. 17 januari 2016.
 
Wendy
 
 
31ste Wereldkerstcircus
Dit is mijn orginele recensie over het Wereldkerstcircus. Het word nog ingekort en nagekeken door de eindredacteur. Dus ik zeg op mijn beurt. Ja, er staan nog taalfouten in, maar NOBODY IS PERFECT. Ik heb het in ieder geval met veel plezier geschreven. De foto, die erbij is geleverd is ook van mijn hand. Helaas heb ik geen foto's kunnen maken bij het Wereldkerstcircus, omdat de premiere pas donderdagavond 17 december 2015 was en deze recensie is daarvoor geschreven.

31ste Wereldkerstcircus

Dit jaar is er wederom weer een editie van de Wereldkerstcircus in Koninklijk Theater Carre. Dit theater is opgericht en gebouwd door Oscar Carre (1845 – 1911) en is geopend in 1887. Het theater is inprincipe gebouwd als circus, maar word tegenwoordig als allround theater gebruik waar diverse voorstellingen word gegeven. Eens per jaar word het omgetoverd tot circus, waar het ook voor bedoeld is.

Het Wereldkerstcircus is een productie van Stardust en is het bedrijf van echtpaar Henk van der Meijden en Monica Strotman en hebben tot ver over de grensen hun sporen verdient in het circus- en theaterwereld. Dit echtpaar zorgt er dus voor dat er wereldacts worden gecontracteerd voor het Wereldkercircus, maar het was uiteindelijk het idee van Henk van der Meijden en Wout van Liempt om de traditie weer terug te brengen in dit circustheater. Stardust produceert de Wereldkerstcircus niet alleen. Dit doen ze samen met Interpressario BV en dat is alle 31 editie samen.

Deze wereldacts zijn bekroond met de felbegeerde Gouden of Zilveren Clown. Zo’n beeldje is de Oscar in de circuswereld. Het contracteren van de artiesten gebeurd dan ook een tot twee jaar voordat ze naar Amsterdam komen. Dit komt, omdat veel artiesten internationaal erg gewild zijn i.v.m. de bekroning van hun act. Dit jaar hebben ze ook de meest bekroonde acts ooit. Denk aan bijvoorbeeld Florian Richter met zijn paardennummer, Black & White met hun Chinese nummer en The Flying Girls uit Noord Korea. Alle drie bekroond met een Gouden Clown.

Alle artiesten warmen zich op en bereiden zich op eigenwijze manier voor op een voorstelling. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat voor act ze hebben. Een artiest, die een trapeze-nummer heeft, moet natuurlijk zijn spieren op warmen en het heeft geen zin om dit twee uur van te voren te doen. Een andere artiest, die een paardennummer heeft, moet natuurlijk zijn paarden klaar maken. Bijvoorbeeld met poetsen en het tuig op doen. Voordat de premieré begint zijn er twee generale repeties. Dit om alles goed te laten verlopen en daar gaat de bezoeker ook vanuit.

Dit circus is het beste kerstcircus van Nederland en word elk jaar goed bezocht. Zeker tijdens de kerstdagen. Dus; ‘KOMT DAT ZIEN!!’

De foto komt binnenkort erbij.
 
"Geslaagd in het leven, beroemd en aanbeden
Zo stralend en warm als de zon"