Als ik iets wel ontspannend vindt
dan is het wel bakken van taarten enz.
Vorige week had ik nog een heerlijke
luchtige appel plaatcake gemaakt.
Die zooo lekker was.
En vandaag had ik zin om eens lekker
voor het eerst een chocoladetaart te maken.
Bjorn moet de gehele week tot 20:00 werken
Dus ik had echt alle tijd nog naar mijn werk.
Ik had wat rond gekeken op het internet naar recepten.
Maar ik kon niet echt een lekkere vinden op smulweb.
Er stonden wel heel veel erop maar je moet net
hebben van ja die ga ik maken en dat idee had ik niet.
Tot ik op google chocoladetaart intikte
en terecht kwam op een recept van Gordon Ramsay.
En toen dacht ik van ja die ga ik eens maken.
Nou naar mijn werk meteen boodschappen gedaan
en meteen ook voor de taart dingen meegenomen.
En op mijn gemak begon ik er om 16:30 aan.
Zoals ik al zei ik hoefde niet naar tijd te kijken.
En het zou best wat tijd in beslag nemen omdat ik ook
het zanddeeg zelf zou maken voor de bodem.
Maar ik kan jullie melden hij is klaar en hij ziet er
super lekker uit zeg, echt super leuk om te doen.
Ik zal meteen even het recept neerzetten voor degenen die
hem ook eens willen maken.
Ik zou zeggen zorg wel dat je echt lekker
de tijd hebt want dat heb je wel nodig.

chocoladetaart gordon ramsay:
8personen
Ingrediënten
330 g verrijkt, zoet zanddeeg (zie 'basisrecept verrijkt
zanddeeg' onderaan recept)
bloem voor het bestuiven
1 eierdooier, met wat water losgeklopt, voor het glaceren
400 g pure chocolade, fijngehakt
150 ml melk
250 ml slagroom
2 eieren, losgeklopt
voor het serveren
geklopte slagroom
poedersuiker
cacao
Voorbereiden
Rol het verrijkte zanddeeg uit op een licht met bloem
bestoven werkvlak tot het groot genoeg is om een taartvorm
met een losse bodem van 21 cm doorsnee te bekleden met
wat deeg dat over de rand hangt. Snijd het deeg niet meteen bij;
laat het deeg iets over de rand hangen.
Druk het deeg goed tegen de wand aan en let op dat
er geen scheurtjes in zitten. Prik de bodem hier en daar in met een vork.
Bewaar restjes deeg om eventuele scheurtjes te repareren.
Dek af met aluminiumfolie, vul met bakbonen en
zet 20 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bereiden
Zet de deegschelp op een bakplaat en zet ca. 10 minuten in de oven,
of tot het deeg net stevig aanvoelt. Verwijder de bakbonen en folie.
Snijd het deeg bij en repareer eventuele scheurtjes met restjes deeg.
Zet de deegschelp nog ca. 5 minuten in de oven, of tot het deeg goudgeel begint te worden. Neem uit de oven, bestrijk met een eierdooier die u met wat water hebt losgeklopt. Zet de oven op 130 °C en zet de deegschelp
nog 3 minuten in de oven om het glazuur te verzegelen.
Neem uit de oven en zet weg.
Doe intussen de gehakte chocolade in een kom.
Breng de melk en room tegen de kook aan en
giet dan al kloppend over de chocolade.
Blijf kloppen tot de chocolade gesmolten is en u
een homogeen mengsel hebt verkregen.
Doe de geklopte eieren in een andere kom en
klop er het chocolademengsel door.
Passeer door een fijne zeef om het mengsel
volkomen glad te krijgen.
Zet de taartvorm met het deeg weer op de bakplaat en
zet op het ovenrooster dat u iets uitgetrokken hebt.
Giet het chocolademengsel in de deegschelp tot die zo vol mogelijk is.
Schuif het rooster terug in de oven en laat de taart ca. 25 minuten bakken, of tot de vulling begint te stollen. Zet de oven uit en laat er de taart nog 30 minuten in.
Neem de taart uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de wanden van de vorm wanneer de taart volledig afgekoeld is. Garneer de chocoladetaart met geklopte slagroom en bestuif met poedersuiker en cacao.
Extra benodigd
Taartvorm (Ø 21 cm) met losse bodem, aluminiumfolie, bakbonen
Basisrecept verrijkt zanddeeg
Doe 250 g boter (op kamertemperatuur) en
180 g fijne tafelsuiker in een keukenmachine en
draai tot een glad maar niet luchtig mengsel.
Snijd 4 vanillestokjes in de lengte open,
schraap er het zaad uit en doe het in het boter-suikermengsel.
Voeg al draaiend geleidelijk één voor één twee losgeklopte
eieren toe en zorg ervoor dat het mengsel niet scheidt.
Zet de machine een of twee keer uit om de wand van de kom af te schrapen.
Zeef 500 g bloem met ¼ theelepel zout boven een grote kom. Zet de keukenmachine op de laagste stand en schep er bij draaiende motor de bloem geleidelijk in porties bij. Stop de machine zodra het mengsel een kruimelig deeg vormt. Neem het deeg uit de machine en kneed het lichtjes tot een gladde, ronde bal deeg.
Verdeel het deeg in de gewenste porties volgens het recept. Wikkel eventueel overgebleven deeg in plasticfolie en bewaar het tot een aantal weken in de vriezer.
